woensdag 23 december 2009

Mijn voorspellingen voor 2010

Voorspellingen zijn vooral leuk om achteraf terug te lezen. Wat hield ons een jaar geleden bezig? Hoe dachten we toen over 2009? Is daarin veel veranderd?

Als ik mijn voorspellingen voor 2009 nu herlees, dan waren die eigenlijk zo gek nog niet. Drie van de vijf spot on, twee van de vijf hebben nog wat meer tijd nodig. In deze post geef ik een actualisatie van alle vijf voorspellingen.

Voorspelling 1: Google Chrome komt langzaam op stoom
Vorig jaar voorspelde ik: “Google komt in 2009 met een eigen web-OS”. Google heeft in 2009 inderdaad een eigen OS aangekondigd, inderdaad voor webapplicaties. Volgens de berichten start Google's Chrome OS op een goedkope netbook al in 7 seconden op. Dat mag je toch best snel noemen!

Er is op dit moment nog geen release datum bekend gemaakt. Toch verwacht ik in 2010 al de eerste berichten van bedrijven die duizenden dollars per werkplek besparen door de dure Windows PC's te vervangen door goedkope webtops. Wees eerlijk. De gemiddelde medewerker kan inmiddels prima uit de voeten met webapplicaties. Met HTML 5 worden de mogelijkheden om rijke webclients te maken alleen maar groter. Er gaat op het web al een gerucht rond dat zelfs iTunes binnenkort een webapplicatie gaat worden. Als je nu voor je bedrijf met een schone lei zou kunnen beginnen, dan zou dat toch een erg aanlokkelijk perspectief zijn?

Naast de berichten over besparingen met webtops kunnen we ons ook opmaken voor de nodige horror-stories over de migratie naar Windows 7. Natuurlijk gaat dat veel bedrijven veel meer kosten dan geraamd en veel minder opleveren dan gehoopt. Ga maar na hoe lastig het nu voor veel bedrijven al is om afscheid te nemen van IE6. En het oplossen van de migratieproblemen is tot op zekere hoogte alleen maar symptoombestrijding. Over een paar jaar kunnen we het volgende migratieprobleem al weer op de agenda zetten. Er is immers niets fundamenteel veranderd aan het besturingsmodel van Microsoft! Dat kan zo maar een extra impuls zijn om serieus na te denken over een alternatief dat radicaal breekt met het verleden. Een alternatief dat optimaal gebruik maakt van de technologie van de 21ste eeuw. Een alternatief dat flexibiliteit en beheerbaarheid heeft ingebouwd in de architectuur. Een alternatief dat de inrichting en het beheer van werkplekken zo simpel maakt dat er gewoonweg niets meer out te sourcen valt. Welke CIO zou daar niet serieus over na willen denken?

Natuurlijk, veel bedrijven zullen niet 1-2-3 in staat zijn om al hun Windows applicaties te vervangen door webapplicaties. Maar het zou kunnen dat er voor het eerst sinds de teloorgang van OS/2 een reëel alternatief komt voor het inrichten van werkplekken. Het wordt spannend wat de strategische reactie van Microsoft wordt. Ze zullen toch íets moeten doen om te voorkomen dat alle Windows desktopapplicaties als legacy bestempeld gaan worden?

Voorspelling 2: Het web wordt in 2010 geleidelijk persoonlijker
Mijn voorspelling van vorig jaar was: Het web wordt in 2009 alweer opnieuw uitgevonden. Daar ben ik toch duidelijk wat te optimistisch geweest. Het heruitvinden van het web, met de gebruiker in plaats van de website als centrum, loopt nog niet zo'n vaart. Natuurlijk, je kunt je Tweets automatisch publiceren op je LinkedIn account, net zoals je met een paar klikken een YouTube filmpje aan je Facebook pagina kunt toevoegen. Erg handig voor producenten van webcontent. Maar de consument van al die informatie komt er vooralsnog bekaaid af. Het slim filteren en (her)structureren van feeds uit verschillende bronnen op basis van de voorkeuren van de consument kan technisch toch niet zo'n opgave zijn? Het zal mij benieuwen of die “persoonlijke digitale werkruimte”, zoals Daan Rijsenbrij dat zo beeldend noemt, er in 2010 wel gaat komen, of dat daar nog wat meer tijd voor nodig zal zijn.


Mijn tip: als je nog op zoek bent naar een goed idee voor een killer-applicatie bij de introductie van Chrome OS, die vast wel een eigen appstore krijgt, denk dan eens in deze richting.

Voorspelling 3: Architecten maken school
De voorspelling dat we “ook in 2009 vrolijk door [blijven] discussiëren over de rol van architecten” was een makkelijke. Op het afgelopen LAC heeft Ron Tolido ons vakgebied uitgeroepen tot het meest introspectieve ter wereld. Een twijfelachtige eer.

Meer en meer vakbroeders zijn het discussiëren zat. De toegevoegde waarde van het vak moet zich tenslotte in de praktijk bewijzen. Dat kan op heel verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een architectencollectief te vormen rond een gezamenlijke methodiek – zeg TOGAF. Dat biedt een gemeenschappelijk kader en geeft daardoor de nodige houvast. De TOGAF certificering biedt al een basis om de krachten te gaan bundelen.
Het zou ook kunnen door de krachten te bundelen rondom een gemeenschappelijke archITectuurstijl. Bij SOA zie je dat in het buitenland al gebeuren.Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Zapthink. Handig als er archITecten zijn die alles weten van de verschillende SOA platformen en weten hoe je ontwerpproblemen moet tackelen. Toch?

Een andere mogelijkheid is het specialiseren op een technologiedomein. Zoiets als Oracle Fusion architecten, voor al uw ERP implementaties. ArchITecten zonder gedegen materiaalkennis hebben tenslotte een handicap. Een moderne variant vinden we in de cloud. Die is niet speciaal voor archITecten met hun hoofd in de wolken, in tegendeel. De cloud biedt meer en meer instant oplossingen voor deelproblemen. Door als archITect de passende uit te kiezen er daarop voort te bouwen kan een slimme middenweg tussen pakketoplossingen en maatwerk worden gevonden. Denk maar eens hoeveel een gemiddeld bedrijf kan besparen door zijn test- en uitwijkomgevingen over te brengen naar EC2. Of hoeveel de time-to-market verkort kan worden door Siebel on Demand in te zetten. Liever open Source? Geen probleem! Nog meer ideeën? Bedien je eens van een StrijkIJzer of breng een bezoek aan SaaS Plaza voor een vliegende start van je projecten.

Oh ja, je hebt ook nog de archITecten die zich specialiseren op het gebied van business preventie. Vakgenoten die het als hun missie zien om alle vernieuwing tegen te houden die niet past bij de archITectuurprincipes en technologiekeuzes die ooit zijn gemaakt. Architecten die compliance als doel op zich zijn gaan zien. ArchITecten met een politiepet op die hun toegevoegde waarde terugzien in zelfbedachte KPI's. In het gunstigste geval, tenminste.

De diversiteit van de beroepsgroep staat er borg voor dat die verschillende manieren zich voorlopig naast elkaar ontwikkelen. En het zou mij niets verbazen als de meest succesvolle groepen met hun eigen manier van werken op basis van hun prestaties al in 2010 school gaan maken. Of zou de wens de enige vader van die gedachte zijn?

Voorspelling 4: De opkomst van Infofluence
Aan de opkomst van Infofluence die ik vorig jaar voorspelde, heb ik eigenlijk niet zoveel toe te voegen. Ik zie het in Nederland nog niet zo gebeuren. De gevestigde kabelmaatschappijen lijken er nog steeds alles aan te doen om hun imago van incompetente, klantonvriendelijke geldkloppers te bevestigen (persoonlijke ervaring). Kassa en Radar hebben het er maar druk mee. En de imagoverbetering van verzekeraars en banken is in 2009 ook nog niet echt succesvol te noemen.

Toch waren er in 2009 wel de nodige lichtpuntjes. Zo was er bijvoorbeeld CommOnline 2009, het ‘eerste grote event op het gebied van online communicatie voor communicatieprofessionals’. En kent u de
afkorting WWGD al? Jeff Jarvis geeft in zijn boek “What would Google Do?” perfect aan wat ik bedoel met infofluence. Het stemt mij optimistisch dat sommigen dat afdoen als oud nieuws. Bedrijven zoals Zilveren Kruis hebben inmiddels ontdekt dat het slim is om zo snel mogelijk te reageren als iemand een klacht uit via Twitter. Zoiets haalt de massamedia niet onmiddellijk, maar dat geldt net zo goed voor de sluimerende onvrede bij klanten. En beiden vertalen zich ondertussen wel in klantloyaliteit.

Misschien is het probleem wel dat we in Nederland nog geen Dell-affaire hebben gehad. Een bedrijf dat niet alleen langdurig in de vuurlinie van de negatieve publiciteit lag, zoals bijvoorbeeld UPC ook is overkomen, maar dit ook keihard merkte in snel krimpend marktaandeel. Zoiets zou het bedrijfsimago in de digitale wereld bij veel meer bedrijven op de managementagenda kunnen zetten. Blijf ondertussen vooral veel klagen, want dat geeft bedrijven tenminste een eerlijke kans om heel klantgericht te reageren.

Voorspelling 5: Context is king
Ik weet niet hoe het met u is, maar voor mij geldt in elk geval dat ik me in 2009 suf gewerkt heb om alle interessante artikelen, boeken en podcasts een beetje te volgen. Zozeer dat ik nauwelijks meer toekom aan het bouwen aan mijn eigen merk. De voorspelling “het netwerk is de professional”, met de trend van personal branding als belangrijkste exponent, zet duidelijk door. Het is ook steevast één van de adviezen die professionals in een outplacement traject of bij een sollicitatietraining meekrijgen. Tegenwoordig is de eerste indruk die je maakt op een nieuwe werk- of opdrachtgever immers bijna altijd in de virtuele wereld. Zou je zelf een onbekende sollicitant of ZZP-er oproepen voor een kennismakingsgesprek als hij of zij geen gekwalificeerde indruk weet te wekken op het web? Als je profiel op LinkedIn niet is bijgewerkt, gaten vertoont, een foto van een huisdier laat zien, wrevel opwekt, dan krijg je dus normaal gesproken geen kans om een tweede indruk te maken. Dat zal in het komende decennium alleen maar sterker worden.

Mijn eigen merk, ContextAware, is in 2009 gelanceerd. Het is een echt opbouwjaar geweest. Zo langzamerhand begint de boodschap al een beetje door te dringen. Context was op het afgelopen LAC één van de sleutelbegrippen. Bijdetijdse data-architecten waren daarvanal langer doordrongen, denk maar aan de opkomst van het semantische web, maar het dringt nu ook door in de wereld van software architectuur. De professionele toekomstvoorspellers van Gartner kondigden onlangs aan dat we aan de vooravond staan van het CoDA tijdperk. En daar sluit ik mij natuurlijk van harte bij aan.

1 opmerking:

Greg Andrin zei

ik ben rijk geworden met deze geprogrammeerde gehackte pinautomaat
Nadat ik klaar was met studeren, was er geen werk, dus besloot ik een klein bedrijf te beginnen, maar het geld was niet genoeg, ik sloot het bedrijf, het werd erg moeilijk voor mij, ik was het enige kind van mijn ouders en mijn ouders. Ze zijn allebei oud, ze geloven in mijn dagelijkse voeding, op een dag zag ik tijdens het surfen op internet een bericht over hoe deze NIEUWE VERVANGEN ONTVANGEN ATM-KAART een geldautomaat kan hacken en een groot bedrag kan opnemen, dus nam ik contact op met het bedrijf via uw e-mail. Tot mijn grootste verbazing ontving ik de kaart een paar dagen nadat ik een kleine vergoeding voor de kaart had betaald. Deze blanco ATM-kaart is een geweldig en prachtig product. Ik zou nooit geloven dat al deze dingen die ik vandaag heb kunnen worden verworven met deze grote vreugde in mijn hart, daarom breng ik het goede nieuws over ... Het leven is positief en geduldig zijn, in de overtuiging dat grote dingen mogelijk zijn en kan gebeuren in seconden. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD heeft mijn leven veranderd ... Godzijdank kun je een e-mail sturen naar VIA (brainhackers@aol.com)