Bespiegeling
Mijn neefje van 14 moet binnenkort een profiel kiezen. Hij wil graag ingenieur worden, om later bruggen en tunnels te kunnen bouwen, dus zijn voorkeur gaat uit naar “Natuur en Techniek”. Zijn favoriete brug is die bij Millau. Hij heeft een machtig interessante reportage gezien op National Geographic Channel, en sindsdien weet hij het zeker.
Al toen hij nog een klein kereltje was, was hij gefascineerd door de bouw. Hij vond het machtig interessant om te zien hoe huizen werden gebouwd. “Huizenbouwer”, was dan ook steevast zijn antwoord als je hem vroeg wat hij wilde worden, later als hij groot was. Zoals dat dan in een familie gaat, probeerde oma hem uit te leggen dat het veel leuker is om architect te worden. “Dan kun je tenminste een heel mooi huis voor opa en oma ontwerpen”.
Iedereen lijkt een duidelijk beeld te hebben bij de vakken “bouwvakker”, “ingenieur” en “architect”. Het wordt met de paplepel ingegoten. Waarom is het dan dat iedereen volstrekt in verwarring raakt als je er het voorvoegsel “IT-” voorzet? Er worden binnen de branche met name heftige, vaak emotionele discussies gevoerd over het vak van archITect en het begrip archITectuur. Dat is toch raar?
Eén van mijn beste vrienden werkt als architect in de bouw. Het is altijd weer leuk om te horen hoe meeslepend hij kan vertellen over het clubhuis van de golfclub dat hij aan het bouwen is, een luxe appartementencomplex dat hij heeft gebouwd, of over de watertoren die hij had willen verbouwen tot een discotheek. Helaas wilde de gemeente op het laatste moment geen vergunning geven. Of neem die boerderij in Wassenaar, compleet verbouwd tot luxe landhuis, "zullen we daar even langsgaan?"... “Nee, die mensen vinden het juist hartstikke leuk om hun huis te laten zien; die zijn er minstens net zo trots op als ik”.
Architecten in de IT, archITecten dus, zijn maar zelden zo trots op de systemen die zij hebben gebouwd. Er wordt wat afgeklaagd over de fouten die bij de uitvoering zijn gemaakt, over de verouderde technologie die is gebruikt en over het gebrek aan visie van de opdrachtgevers om te willen investeren in archITectuur. En als archITecten al met trots praten, dan gaat het meestal over een poster of een powerpoint presentatie die zij hebben gemaakt.
Om over te peinzen
En u? Hoe ziet uw portfolio er uit? Wat is uw grootste trots? Heeft u een map met succesverhalen verzameld, of een map met abstracte Visio plaatjes? Laat u uw potentiële klanten UML modellen zien? Of toch liever artist impressions, of werkende prototypes? Naar welke klant neemt u hen mee?
Deze overpeinzing is bedoeld om tot nadenken te stemmen. Het is de eerste in een reeks overpeinzingen die op dit weblog gepubliceerd zal worden.